Tiesin, että voin jonain päivänä olla maailmanmestari

Otsikon teksti ei suinkaan ole mun suustani, vaan sen lausahti tuore keihään maailmanmestari Julius Yego. Kun omat urheilut on tällä hetkel...

Otsikon teksti ei suinkaan ole mun suustani, vaan sen lausahti tuore keihään maailmanmestari Julius Yego. Kun omat urheilut on tällä hetkellä melkoisen vähissä, ajattelin kirjoitella satunnaisia huomioita menneistä yleisurheilun MM-kisoista. Yleisurheilu on niitä harvoja lajeja, joita jaksan pidemmän aikaa telkkarista seurata. Kaikki joukkuelajit ja jopa triathlon ovat aikamoisia tylsyys-festejä, mutta yleisurheilu on viime vuosina alkanut kiinnostaa siinä määrin, että osaan sen parista jo nimetä useamman urheilijan. Sinällään mulla ei ole mitään väliä onko kentällä suomalaisia vai ei, enkä jaksanut esimerkiksi jännittää keihäsmiesten puolesta. Enemmänkin tykkään siitä, kuinka yleisurheilussa pääsee niin lähelle urheilijan suoritusta ja voi tarkkailla reaktioita sekä suurten onnistumisten että pettymysten hetkellä.

Menneiden Pekingin kisojen ehdoton suosikki oli "tyttö-ihastukseni" pikajuoksija / ottelija Dafne Schippers. Huikea mimmi, joka teki radalla melkoisen selvää jälkeä. Ei voi kun kadehtia moista lahjakkuutta. Hänen kohdallaan huomasin oikeasti jännittäväni sormet sekä varpaat pystyssä ja eläväni suorituksessa mukana, mikä on mulle hyvin poikkeuksellista.

Kuva Wikipedista.

Siihen kiinnitin huomiota, että tuommoisissa lyhyemmissä suorituksissa on naisurheilijoilla mahdollisuus näyttää nätiltä, eli tupeerata tukkaa ja kihartaa ripsiä ennen kisaa. Toista se on tässä meikäläisen lajissa, tuskin olis hiuslakasta ja kimalteesta kauheesti jäljellä, kun on reilut kymmenen tuntia temmeltänyt eri lajien parissa. Kuinkahan muuten tuon Shelly-Ann Fraser-Prycen tukkalaitteen saisi aerokypärän sisään?
Kuva iaaf.org.

Jos puhutaan noin niinkun asennepuolesta, niin kyllähän jamaikalaisten rentous on kadehdittavaa. Mutta helppoahan se on olla rento, kun on niin voitokas. Sanoivat itsekin haastattelussa salaisuudekseen justiin hyvän huumorin ja rennon asenteen. Ja esimerkiksi Asafa Powell juoksee kuulemma viestissä aina paremmin, kun ei se tarvitse jäpittää Boltin ylivoimaisuuden varjossa. Ihan varmasti ilo ja onnistunut suoritus kulkevat käsi kädessä, eräs tunnettu triathlon-valmentajakin on tokaissut, että "a happy athlete is a fast athlete".

Kuva canada.com

Ja palatekseni otsikon lausahdukseen. Sen todellakin sanoi Julius Yego, kun suomalainen toimittaja kysyi häneltä, että silloin kun katselit YouTubesta keihäänheittovideoita, uskoitko että voisit joku päivä olla maailmanmestari. Sitähän totutusti odottaisi, että tuollaiseen kysymykseen vastattaisiin vaatimattomasti ja kainostellen, että en olisi kyllä uskonut, mutta keihäsmestari laukaisi viivyttelemättä, että kyllä hän uskoi mestaruuteen.

Kuva Wikipediasta.

Eli mitä tästä opimme? Menestyäeksi urheilussa usko itseesi, ole rento ja pidä hauskaa sekä huolehdi, että tukka on hyvin.

You Might Also Like

0 kommenttia