Tyypit juoksukisoissa

Vappuaattona juostiin Tampereella perinteinen Pyynikkijuoksu. Edellisenä iltana vitsailin miehelle, että kun Pirkan Hiihto tänä vuonna peru...

Vappuaattona juostiin Tampereella perinteinen Pyynikkijuoksu. Edellisenä iltana vitsailin miehelle, että kun Pirkan Hiihto tänä vuonna peruttiin lumen puutteen vuoksi, niin näinköhän Pyynikkijuoksu jouduttaisiin perumaan liiallisen lumen vuoksi. Henkilökohtaisesti pidän vappuaaton säätä osoituksena luontoäidin kieroutuneesta huumoritajusta; hän tahtoo katsoa kuinka kauan meillä suomalaisilla vielä riittää huumoria. Ja näyttihän sitä vielä riittävän, sillä pitkin vappua Facebookin uutisvirta täyttyi iloisista ”näin grillaat lumihangessa” –otoksista.

Kävin tekemässä oman juoksutreenini heti aattoaamuna ja tossun alle löytyi onneksi riittävästi pitävää baanaa. Tosin muistelen että jouluaaton lenkillä oli vähälumisempaa… Pipo silmillä ja visusti toppatakin uumenissa siirryin puolilta päivin Pyynikille kisaturistiksi. Sääliksi kävi alkuverraa tekeviä juoksijoita, kun itse hytisin neljän vaatekerrokseni alla. Siinä reitillä juoksijoita bongatessani mieleeni tulivat nämä tyypit, joita näkee lähes jokaisessa juoksukisassa. Ajattelin jakaa listaa nyt tässä. Nämä on tietenkin täysin hyväntahtoisella huumorilla kirjoitettu, en missään tapauksessa tahdo väheksyä kenenkään juoksuvauhtia/tyyliä/vaatetusta tmv.

Ei tehnyt mieli viivalle, ei.
Ulkomaan vahvistus: Pyynikkijuoksussa on sen verta houkuttelevat rahapalkinnot, että poikkeuksetta paikalle ilmestyy muutama vieraileva tähti ulkomailta. Yleisemmin he oat Afrikan poikia. Ei tarvitse kotimaassaan olla kummoinenkaan juoksutähti, kun Suomessa pystyy napsimaan ykkössijoja. Todennäköisesti tulevat tänne tekemään hyvän VK-treenin ja saavat kivin tilipussin samalla. Juoksevat aina lyhyissä varusteissa, askel on lennokas ja meno vaivattoman näköistä.

Suomalainet kärkinimi: Kotimaan kovimmat kestävyysjuoksijat jäävät sitten näiden vierailevien tähtien ja sen suuremman massan väliin. Joutuvat yleensä juoksemaan yksikseen, ilman vetoapua. Kannustusjoukot huutelevat, että kolmosena oot ja kakkonen on ihan lähellä. Näin ei tietenkään ole, mutta ehkä haluavat pitää juoksija spirittiä yllä.

Suunnistaja: Muutama suunnistaja on aina kärjen tuntumassa. Jostain syystä juoksevat usein tuulipuvuilta näyttävissä, missälienee kisa-asuissa ja otsahuivi päässä. Juoksuasento on korostetun pysty, katse visusti suunnattu eteenpäin ja askel joustava.

Sali-Jonne: Sali-Jonne yllättää. On pukeutunut shortseihin, joiden alla trikoot ja yläkerrassa kireä treenipaita. Korvilla usein Bosen vielä kuulokkeet. Tyyppi näyttää siis siltä, että on justiin sheikannut Fastin putelia, mutta silti Sali-Jonne saattaa yllättäen juoksukisoissa keikkua ihan top10:ssä.

Toi maskotti. Aika vaimee.

Pussihousu-Pertti: Pertti on jo yleensä keski-iän ylittänyt elämäntapajuoksija. Ruuminrakenteeltaan hento, pitkäjalkainen kuikelo. Kilometrejä koneessa jo sen verta, että rutiinilla vetelee nuorempaa porukkaa pataan. Asustuksena (jo ehkä muutamat lenkit nähneet) tuulipuvun housut ja poolopaita, joka on vedetty kireästi housun vyötärön sisään. Pipo syvällä päässä ja paksut hanskat kädessä.

Yllättäjä. Aina on se joku jokeri, joka viuhtoo menemään kovin erityisellä juoksutekniikalla, mutta on silti aivan kuuman ryhmän imussa. Nuorehko kaveri, joka ei ole kuullutkaan juoksutekniikkaharjoittelusta, mutta painelee menemään lahjakkuudella ja innolla. Kädet saattaa viuhtoa sivulle ja askeleessa olla turhaa pomppua, mutta mikäs siinä, kun vauhtia riittää.


Triathlonisti: Yksi nisti tarttetaan aina kärkiporukan tuntumaan. Helppo bongata jo pelkän varustuksen perusteella. Vetelee starttipaikalla Ironman xxx-kisan reppu selässä ja kisassa päällä on ainakin joku 2XU:n vaate. Yleisemmin ne kompressiolahkeet. Ruumiinrakenteeltaan se vähän paksumpireitinen ja leveämpiharteinen kaveri siellä kestävyysnylkkyjen seassa.

Tulin himaan ja vedin nää kaikki naamaani (tai sitten en).

You Might Also Like

0 kommenttia